Amplă reţea de spălare de bani, anihilată de DIICOT. Prejudiciul estimat este de 16.000.000 de euro

Sharing is caring!

Procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamţ au efectuat marţi, 5 aprilie, 51 de percheziţii pe raza judeţelor Neamţ, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Buzău, Vrancea, Prahova, Iaşi, Suceava, Hunedoara şi Maramureş şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.Conform procurorilor DIICOT, în cauză există că suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015, inculpaţii George Trifan şi Vasile Trifan au iniţiat un grup infracţional organizat, în care au fost cooptaţi, ulterior, şi alţi suspecţi, specializat în construcţia unor scheme infracţionale complexe, prin care să se obţină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi spălarea banilor rezultaţi din săvârşirea acestei infracţiuni.

Grupul infracţional organizat de către suspecţi a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale, care, ulterior, au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare.

S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite, cât, mai ales, scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.

Ulterior, sumele de bani au fost ridicaţi numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul „achiziţii materiale”, fără ca, ulterior, să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa-zisele achiziţii.O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură), în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul în scopul infracţional arătat.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro.
„La data de 6 aprilie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor: Mihai Stan, Mihai Toma, Georghe Eugen Cristian, Buşe Paul, Vlasă Ionuţ Ciprian, Horpos Alexandru, Misăilă Gheorghe Dan, Trifan George şi Trifan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani. Faţă de toţi inculpaţii cercetaţi, instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar”, precizează un comunicat al DIICOT.

La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul SCCO Neamţ, DGA, IPJ – SICE Neamţ, iar la punerea în executare a mandatelor şi executarea percheziţiilor de sprijinul BCCO Bacău, BCCO Bucureşti, SCCO Ilfov şi SCCO Giurgiu. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, mai precizează comunicatul DIICOT.

Next Post

Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva (Iași – 11-14 octombrie 2018)

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioada 11-14 octombrie 2018. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. PROGRAM Joi, 11 octombrie 2018: Orele 06,30 – Procesiune cu moaştele „Sf. Cuv. Parascheva și depunerea lor […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!