Angela Merkel a sunat-o pe Viorica Dăncilă pentru gazoductul Nord Stream 2

Crutan Delia

Sharing is caring!

România, în primele 6 luni ale anului 2019,  ca membru al Uniunii Europene, deține președinția Consiliului Uniunii Europene și este implicată într-o serie de negocieri, printre care și cele referitoare la necesitatea unor proiecte de independență energetică ale Europei față de gazul rusesc.

Uniunea Europeană trebuie să ia o decizie în privința modului în care Uniunea se raportează la un proiect germano-rus, numit Nord Stream 2  care, va spori dependența Europei de gazul rusesc.

Nord Stream 2, gazoductul submarin care ar aduce gazul rusesc în Europa, are ca  principali beneficiari Germania, Olanda și Austria.Acest subiect a împartit Uniunea Europeană in doua, fostele țari comuniste din centrul, estul și țările baltice fiind categoric împotrivă . Lor li se alatură cateva state nordice și, mai nou, Franța.

Planul Angelei Merkel de a aduce gazul rusesc în Europa a înfuriat Statele Unite, pozitia Germaniei lovind în interesele SUA , direct (reducând influența gazului lichefiat american), dar și indirect, prin influența pe care Rusia ar căpata-o în Uniunea Europeană.

Să ne amintim doar de declarația președintelui SUA, Donald Trump, la Sumitul NATO, că „Germania îmbogățește Rusia” și dă de înțeles că există o alianță secretă Germania-Rusia.

Miercuri, 6 februarie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a sunat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru a face lobby în favoarea dependenței energetice a Europei față de gazul rusesc.Este vorba despre o discuție telefonică de circa o jumătate de oră în care cancelarul german a încercat să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu introducă în cadrul Consiliului Uniunii Europene o propunere de directivă care ar afecta direct interesele Germaniei.

Potrivit informaților apărute în presa internă și cea germană, inițiativa germano-rusă, privind crearea unei conducte noi care să transporte gazul rusesc, a primit  o lovitură neașteptată de la Premierul României, care a spus un NU categoric cancelarului Angela Merkel referitor la proiectului Nord Stream 2.

Anterior acestei știri,  surse diplomatice consultate de Reuters au declarat că Germania presează și alte capitale europene să blocheze o propunere a Uniunii Europene, care vrea să extindă regulile care guvernează piaţa sa internă în sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore, în ideea de a avea un cuvânt de spus asupra gazoductului Nord Stream 2, care este construit între Rusia şi Germania via Marea Baltică, principala problemă a Germaniei fiind să convingă Franţa.Ministerului Francez al Afacerilor Externe a anunțat că Franţa va susţine revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează şi proiectul gazoductului Nord Stream 2 :

“Obiectivul revizuirii directivei privind gazele naturale este ca regulile din cel de-al treilea pachet energetic să se aplice pentru toate gazoductele cu ţările terţe care intră pe teritoriul european. Directiva revizuită se va aplica şi proiectului Nord Stream 2. Franţa intenţionează să susţină adoptare unei astfel de directive. Lucrările continuă împreună cu partenerii noştri, în special cu Germania, cu privire la posibilele modificări care ar putea fi aduse textului”, a declarat Agnes von der Muhll, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, potrivit informațiilor Reuters, citată de Agerpres.

În forma sa actuală, proiectul Nord Stream 2, promovat de grupul energetic Gazprom, controlat de statul rus, nu trebuie să respecte regulile care guvernează piaţa internă și  ar face din Uniunea Europeană un „ostatic” al Moscovei în materie de energie. Ne amintim de modul în care Rusia a închis robinetul de gaz, în plină iarnă, pe fondul unor diferende cu Ucraina…

Dacă propunerea Comisiei Europene privind extinderea regulilor care guvernează piaţa sa internă din sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore va strânge suficient sprijin din partea celor 28 de state membre UE, negocierile cu privire la varianta finală a normelor ar putea începe chiar de săptămâna următoare, având în vedere că Parlamentul European şi-a exprimat deja sprijinul pentru acest plan.Romania, deținătoarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene,  prin vocea premierului Viorica Dăncilă,  spune un NU categoric proiectului Nord Stream 2 în forma actuală și susține  revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale, pentru asigurarea independenței energetice a Europei față de gazul rusesc.

Preșdintele României, Klaus Werner Iohannis nu și-a exprimat încă un punct de vedere în această problemă, cu toate că și el a fost  sunat de președintele german, Frank-Walter Steinmeier, după cum afirmă cotidianului german ”Bild-Zeitung”, care face referire la surse din cercul guvernamental.

Cotidianul „Bild-Zeitung” relatează că, atât Cancelaria federală, cât și Administrația președintelui federal au confirmat aceste convorbiri telefonice.

Nici partidele de opoziție (PNL, USR, PMP, PLUS, ProRomânia) nu și-au exprimat încă un punct de vedere, cu toate că până acum acuzau Guvernul Romaniei, fără nici un suport real, că este împotriva intereselor Uniunii Europene și pro interese rusești…

Oare acesta este motivul pentru care președintele României, susținut de partidele din opoziție, a spus că „acest Guvern al României nu este pregătit să preia președinția Consiliului Uniunii Europene”, iar Austria s-a oferit să fie ea cea care preia președinția în locul României ?După poziția premierului împotriva dependenței de gazul rusesc, să înțelegem că nu mai avem nici o șansă ca România să mai fie primită în spațiul Schengen?

Și atunci cum rămâne cu punerea la zid a României pe motiv că are relații economice cu Rusia, în timp ce alții au voie să dea chiar securitatea energetică a Europei pe mâna lui Putin?

(Sursa: „Reuters”, „Agerpres”, „Antena 3”, „Știri pe surse”, „Bild-Zeitung”).
Next Post

Liviu Dragnea ia bani de la finanţarea partidelor şi îi dă pentru masă caldă în şcoli .

În comisia de buget-finanţe a apărut, marţi, un amendament al liderului PSD Liviu Dragnea, care prevede tăierea bugetului Autorităţii Electorale Permanente, de la capitolul finanţarea partidelor politice, şi majorarea cu suma de 140 de milioane de lei a bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale. În ultimele zile, Opoziţia a cerut tăierea subvenţiei […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!