Bilant Economic – Economia creste curentul paranoic al apocalipsei economice dispare

Nemteanul.Ro

Sharing is caring!

La mijlocul anului 2018, economia Romaniei arata foarte bine din perspectiva indicatorilor macroeconomici.Cresterea economica in trimestrul 2 2018 fata de primul trimestru al anului 2018 a fost de 1,4%, fiind cea mai mare din UE. Mai mult, cresterea economica fata de trimestrul anterior a fost de peste trei ori mai mare fata de media europeana.

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, cresterea economica in al doilea trimestru 2018 a fost de 4,2%, fiind a treia cea mai mare crestere economica din UEdupa Polonia (5%) si Ungaria (4,4%). De asemenea, cresterea economica in trimestrul 2 2018 a fost aproape dubla fata de media UE (2,2%).

Datoria publica a scazut

Datoria publica a scazut de la 37,4% din PIB in 2016 la 35% in 2017. Trendul de scadere a continuat si in 2018, in luna mai datoria publica ajungand la 34,86% din PIB, fiind la minimul ultimilor patru ani si a patra cea mai scazuta pondere a datoriei publice in PIB din UE.

In concluzie, in primele sase luni din 2018, cu o crestere economica printre cele mai mari din UE, cu o rata de crestere a PIB potential dubla fata de media UE, cu o economie care produce venituri bugetare, cu o crestere economica care se transfera in veniturile populatiei, cu un motor al exporturilor care incepe sa tureze peste importuri, cu un motor al industriei care performeaza cu mult peste media europeana, cu o economie care creeaza locuri de munca si investeste in oameni, cu o economie care atrage investitii, cu o inflatie in scadere spre sfarsitul anului, cu o pondere a datoriei publice in PIB aflata la mai putin de jumatate din media UE, cu o rata a somajului ce a ajuns la minimul istoric al ultimilor 20 de ani, cu o economie care are toti indicatorii in limite sustenabile, Romania se situeaza printre tarile din UE cu cea mai buna pozitie macroeconomica. Principalele provocari ale celei de-a doua jumatati a anului 2018 sunt cresterea investitiilor si a absorbtiei de fonduri europene.

Sursa : economica.net

 

Next Post

Copiii din Romania diagnosticati cu diabet vor fi tratati gratuit

Prin noua încadrare legislativă vor putea beneficia de un program special de tratament. Concret în cadrul programului național pentru diabetul zaharat am inițiat pentru prima dată în România un program destinat tratamentului juvenil. Acesta prevede ca toți copiii cu această boală să beneficieze gratuit de: 1. senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei; 2. […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!