Consultări la Cotroceni. Iohannis – față în față cu victimele lui Augustin Lazăr

Crutan Delia

Sharing is caring!

Azi, 12 aprilie, președintele Klaus Werner Iohannis a purtat  discuții cu o delegație a PSD-ului formată din Eugen Nicolicea – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi doi foştii deţinuţi politic Marin Iancu şi Ioan Muntean.

Într-un comunicat de presă transmis de PSD, se arată cine  sunt Marian Iancu și Ioan Muntean:







Domnul Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni. Deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată.

Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.

Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani. La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea.

După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare. Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr“, a transmis PSD în comunicatul de presă.

Ieșit de la consultări, Eugen Nicolicea a spus presei ce întrebări i-au propus președintelui, pentru referendum, foștii detinuți politic Ioan Muntean și Marin Iancu:

Fraţi români, este moral, legal şi constituţional ca la 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foşti torţionari?”și “E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?” – acestea sunt întrebările propuse de foștii deținuți politici.

Este un moment important, pentru că vocea acestor oameni se face, însfârșit, auzită. Eliberarea lor condiționată (și a altora) nu a putut ajunge în fața unui judecător, pentru că o comisie, a carei șef era Augustin Lazăr, decidea că respectivii deținuți merită să rămână și să fie torturați în continuare – lucruri considerate atunci legale, pentru că servea un regim totalitar…

În plus, Augustin Lazăr personal, a decis că Ioan Muntean trebuie să stea zece zile la izolare (o cămăruță unde deținuții erau legați cu lanțuri de mâini și de picioare  și li se dădea mâncare o zi da și una ba), pentru că a calomniat organele de stat.

Președintele, după consultarea cu delegația PSD, a făcut o declarație în care a folosit doar clișeele cu care ne-a obișuit: „PSD-ul dă un asalt constant asupra justiției”; „PSD-ul este vinovat”; „românii se tem că PSD-ul subjugă justiția”; „încercarea PSD-ului lui de a se folosi de acesti  este o incercare jalnică”…

Din delegaţia PSD-istă au făcut parte şi două persoane, foşti deţinuţi politici. După partea oficială mi-am făcut timp şi i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două poveşti de viaţă cutremurătoare. Torţionarii comunişti trebuie traşi la răspundere şi să suporte consecinţele pentru faptele lor, dar trebuie să spun că încercarea PSD-ului de a se folosi de năcazul acestor doi foşti deţinuţi pentru a-şi legitima atacul la justiţie, e o încercare jalnică”, a declarat președintele.

Mi se pare incredibilă această declarație a președintelui, care, cu toate că foștii deținuți ploitic i-au vorbit despre Augustin Lazăr, nu a amintit de Procurorul General.

Oamenii aceia nu sunt o istorie inventată de PSD sau de Nicolicea, ci sunt niște oameni care au spus nume și fapte orible concrete – o experientă pe care ei și familiile lor nu o vor putea uita niciodată.

Nu poți veni după o discuție cu acești doi oameni și să spui, desigur, cu alte cuvinte, că acestia sunt niște marionete fără personalitate pe care PSD-ul i-a adus ca să spună niște povești.

Am văzut, azi mai mult ca oricând, incapacitatea președintelui de a veni cu un proiect viabil. Doar clișee și obsesia PSD-ului pe care il demonizează  în ficare clipă.

Simulacrul de consultare a avut finalul pe care îl așteptam din partea președintelui. Klaus Werner Iohannis a pierdut, încă odată, ocazia să demonstreze că este anticomunist și în fapte, nu doar din gură. Ar fi putut să spună: PSD-ul nu m-a convins, pentru că este răul absolut, dar m-au convins cei doi foști deținuți politic…

Iohannis a avut un discurs scurt, în care nu ne-a spus nimic, decât și-a exprimat ura sa imensă față de PSD – probabil era în pană de idei, grăbit fiind să plece de la Cotroceni…

La treizeci de ani de la Revoluție, de drepturile și libertățile cetățenilor se ocupă unul dintre cei care au îngrădit aceste drepturi înainte de ’89, procurorul Augustin Lazăr, iar președinele este „foarte mulțumit de activitatea Procurorului General, Augustin Lazăr”

Într-o mișcare spectaculoasă,  PSD-ul a pus pe masa președintelui adevarata problemă din societatea românească – foștii torționari și colaboratori ai securității promovați pe funcții importante în aparatul de stat român.

Există suspiciunea, mai mult decât rezonabilă, că un fost torționar comunist sau unealtă a torționarilor de la Aiud,  Augustin Lazăr,  este apărat de cel(cei) care se declară anticomunist(i).

Azi a ieșit în evidență faptul că, PSD-ul, cel pe care mulți îl  acuză că este urmașul Partidului Comunist, recunoaște ce s-a greșit de-a lungul istoriei și încearcă să apere democrația, libertatea și drepturile omului, iar  cei care spun că sunt liberali și apărători ai drepturile omului au ajuns să-i susțină pe torționari, să-i numească în funcții înalte în stat și să-i mai și decoreze.

P.S. Sunt voci care îi critică pe cei doi foști deținuți politic pentru că au ieșit abia acum să vorbească despre ce s-a întâmplat la Aiud. Acești oameni își strigă durerea de ani de zile. Pentru cei interesați, este suficientă o căutare pe Google pentru a găsi „Memorialul durerii” realizat de Lucia Hosu Longhin.

… Gurile rele spun că se pregătește decorarea lui Augustin Lazăr ca „Omul anului 2018”…







Next Post

Ioan Muntean demonstrează că este fost deținut politic

Abia  a apărut în spațiul public informația că doi fosti deținuți politici au făcut parte din delegația care s-a prezentat la Cotroceni din partea PSD, că au și inceput dezinformările și încercările de discreditare a acestora, atat la un post de televiziune (ProTV) cât și din partea președintelui Asociației Foștilor […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!