Prin noua încadrare legislativă vor putea beneficia de un program special de tratament. Concret în cadrul programului național pentru diabetul zaharat am inițiat pentru prima dată în România un program destinat tratamentului juvenil.
Acesta prevede ca toți copiii cu această boală să beneficieze gratuit de:
1. senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei;
2. pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare a glicemiei.
Prin introducerea în programul de tratament al diabetului a acestor 2 lucruri esențiale vreau să eliminăm miile de înțepături și suferinţa copiilor şi tinerilor care suferă de diabet.
Rețineți:
1. 4.500 de înţepături în fiecare an – atâtea suportă un copil cu diabet tip 1.
2. Printr-o nouă încadrare legislativă am reușit tot în acest mandat ca toţi copiii care suferă de diabet zaharat insulino-dependent să fie protejați. Concret a fost eliminat criteriul vărstei pentru a beneficia de însoţitor şi sunt şi alte avantaje pentru aceşti copii şi familiile acestora:
(1) Toţi copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat insulino-dependent vor beneficia de însoţitor până la 18 ani. Până acum acest drept era limitat pe criteriul vârstei, doar până la 7 ani, ca şi cum un copil de 8 ani ar putea să-şi controleze singur glicemia sau să-şi calculeze singur mâncarea.
(2) Toţi copiii care suferă de această afecţiune vor primi până la împlinirea vârstei de 18 ani „o alocaţie lunară de 200 de lei la care se adaugă la celelalte drepturi prevăzute de lege”.
(3) O altă veste bună este faptul că valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap va creşte la 2 ani, până acum fiind valabil doar 6 sau 12 luni.
3. Prin programul naţional pentru diabet zaharat sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi.
4. Peste 3.000 din aceștia sunt copiii insulinodependenți cărora li se adaugă alți 239.660 pacienți tratați cu insulină.
Urmează gratuitatea pentru toate consultaţiile şi tratamentele stomatologice ale copiilor, aşa cum prevede #legea Ciuhodaru.
Sănătatea se tratează cu măsuri concrete!!!, a transmis luni, 24 septembrie, Tudor Ciuhodaru.
Urmează gratuitatea pentru toate consultaţiile şi tratamentele stomatologice ale copiilor, aşa cum prevede #legea Ciuhodaru.
Sănătatea se tratează cu măsuri concrete!!!
SUPLIMENTAR
Care sunt semnele diabetului la copii
Semnele bolii se pot instala în mod acut (câteva zile), intermediar (câteva săptămâni) sau lent (în jur de doi ani), în funcţie de vârsta copilului, accesul la îngrijiri medicale, precocitatea diagnosticului, infecţii, traumatisme sau stres psihic. Primele semne sunt:
- Senzaţie continua de sete şi urinari frecvente. Nivelul ridicat al zahărului din sânge îi creează copilului această senzaţie de sete, iar din cauza faptului că bea multă apă, urinările sunt frecvente.
- Foame excesivă. Neavând ajutorul insulinei care fixează glucoza în celulele corpului, organele îşi pierd repede energia şi cer “de mâncare”. De aici, creierul transmite imediat mesajul de foame.
- Scădere în greutate. Cu toate că mănâncă mai mult, copilul cu diabet slăbeşte foarte mult şi foarte repede.
- Oboseala cronică. Pentru că este privat de glucoză, corpul este din ce în ce mai sfârşit, se instalează oboseala şi starea de letargie.
Dacă diagnosticul întârzie, pot apărea:
- Dureri de stomac asociate cu febra.
- Greaţă şi vomă cu aspect de zaţ de cafea.
- Respiraţie care miroase a fructe, a acetonă.
- Probleme de respiraţie.
- Iritabilitate şi comportament neobişnuit.
- Vedere în ceaţă.
- Infecţii bacteriene la nivelul organelor genitale, în special la fetiţe.
- Comă diabetică.
Citeste mai mult despre Diabetul Zaharat >>>>