DE LA KAFKA LA CARAGIALE – PREA BUN, PREA CA LA ȚARĂ

Crutan Delia

Sharing is caring!

În aceste zile, un mare scandal zguduie justiția din România. Odată cu declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, au ieșit la iveală mai multe nereguli:

    • numirea ilegală, în 2016, în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a procurorului  Augustin Lazăr, care a avut un dosar de candidat incomplet la data la care s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor;
    • încrengătura de numiri (în semn de recunoștință?) a unor procurori la PÎCCJ de către procurorul general, Lazăr;
    • implicarea președintelui  Iohannis în numirea ilegală, care nu a observat sau nu a vrut să observe că dosarul nu era complet și conținea o ordonanță de clasare care nu-i aparținea lui Augustin Lazăr, precum și avansarea în funcție a procurorului Cristian Lazăr, cel care-i dăduse o ordonanță de clasare într-un dosar penal cu două zile înainte depunerea candidaturii pentru funcția de președinte al României;
    •  neregulile constatate în exercitarea activității procurorului general al PÎCCJ, în 20 de puncte, pe 63 de pagini, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader și declanșarea procedurii de revocare din funcție a acestuia, trecute, din păcate, în plan secund.

1.În loc să se vorbească despre acest mega-scandal, toată lumea a început să vorbească de o așa-zisă valiză plină cu documente, găsite de un țăran din Teleorman în curtea casei sale (?).

Conform jurnaliștilor de la Rise Project, în curtea unui țăran din Teleorman a „răsărit” în „fundul curții” o valiză. Curios, omul nostru, a deschis valiza și a descoperit că aceasta conține fotografii cu Dragnea; capturi ale unor mail-uri, un număr mare de documente cu informații despre Tel Drum; o agendă  care conține, printre altele, și numărul de telefon al lui Băsescu; copie după diploma de liceu a fiului lui Dragnea; un hard și un stik cu informații despre această firmă… Țăranul vigilent și-a dat seama, că valiza conține documente ce nu au fost descoperite de către perchezițiile făcute de procurorii DNA la sediul Tel Drum.Având vaste cunoștințe de IT, contabilitate și capacități paranormale de a ghici ce găsesc și ce nu găsesc procurorii DNA când fac percheziții la Tel Drum, țăranul vigilent și-a zis că o asemenea valiză trebuie să ajungă neapărat, da neapărat, la sediul Rise Project, și nu la poliție sau DNA, cum ar fi fost normal…

Dacă prin absurd povestea cu valiza ar fi fost  reală, atunci cei de la Rise Project trebuiau să-l avertizeze pe cetățeanul respectiv că valiza ar trebui predată autorităților sau aparținătorului, pentru că nu poate să dispună de aceasta ca de un bun al său, deoarece face o infracțiune.
Codul Penal la Art. 243 spune:

Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Informația despre valiza „burdușită de informații” despre Tel Drum și Liviu Dragnea a apărut  după declanșarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr și înaintea ședinței CEx a PSD, în cadrul căreia se anunțau excluderi.

După cum susține Rise Project, în valiză se aflau  15.000 de fotografii, 50.000 capturi după mail-uri. Cum au încăput toate într-o valiză?Văzând anunțul de pe facebook, însoțit de căteva fotografii, un video,  o captură de pe un e-mail și campania de posting (adică de pe conturi fără identitate asumată) am așteptat informații suplimentare despre mega descoperire,  din valiza pierdută, nu se știe de cine și regăsită în curtea țăranului din Teleorman, dar nu se mai pomenește nimic pe sit-ul acestei publicații. Ba mai mult, dacă vrei să găsești știrea, ai cam mult de căutat…

În replică la „bomba”celor de la Rise Project, înainte de CEx-ul din 5 noiembrie, Liviu Dragnea a venit, spre stupefacția tuturor, cu două valize.

Cu un zâmbet hâtru, spre amuzamentul jurnaliștilor, Liviu Dragnea a explicat ce conțin cele două valize, spunând că, fiind din Teleorman, a mai găsit și alte materiale pe care le va aduce în săptămânile următoare, în genți, la Parlament.

A deschis prima valiză în care erau gogoși umplute cu ciocolată, ambalate în punguțe pe care scria Rise Project și a invitat jurnaliștii să se servească cât timp se desfășoară ședința CEx.

Din a doua valiză a scos mai multe dosare, numerotate în ordine, nr. 1, nr. 2 etc, toate făcând aluzie la diverse teme cu care de-a lungul timpului a fost atacat președintele Klaus Iohannis: achiziția imobilulului Raiffeisen, retrocedarea unui imobil către Forumul Democrat al Germanilor, promovarea procurorilor-șefi, declarații mincinoase, bani încasați din chirii etc.
A doua valiză. După cum probabil știți, eu sunt din Teleorman și ca orice localnic din Teleorman, am găsit în fundul curții o valiză cu documente care încă n-au ajuns la DNA. Hai să vedem ce e aici. Ia uite: dosarul 01 – achiziția frauduloasă a imobilului Raiffeisen; dosarul 02 – retrocedări către Forumul Democrat German a bunurilor Grupului Etnic German; dosarul nr. 03 – promovarea procurorilor care i-au închis dosarele; dosarul 04 – declarații mincinoase despre banii încasați din chirii; dosarul 05 – închirierea căminului de bătrâni de la Forumul Democrat German; dosarul 06 – presiuni asupra unui judecător de la Curtea Constituțională”, a enumerat Liviu Dragnea. „Opa! Și mai avem niște stick-uri care încă n-au ajuns la DNA”. „Aceste două valize vi le las dumneavoastră. Dacă sunteți curioși, le fotografiați, le filmați, luați și stickurile”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor.

Întrebat despre valiza găsită de jurnaliștii de la Rise Project, Liviu Dragnea a precizat că este o „gogoașă”, care nu are legătură cu el și nu îl interesează ce e acolo: „Habar n-am ce e în acea valiză, dacă e valiză, dacă nu e valiză, cine le-a dat sau ce le-a dat”, a spus Liviu Dragnea. Un jurnalist l-a întrebat dacă are sau nu legături cu firma Tel Drum, el a răspuns: „Nu vă interesează ce e în valizele astea? (cele pe care le-a adus el- n.r.). Nu vă interesează golăniile făcute de unii procurori cu președintele României?”.„N-are nicio legătură cu mine acea valiză (de la Rise Project – n.r.) . Studiați-le și pe astea”, a răspuns Liviu Dragnea jurnalistului.

După ședința CEx, în urma căreia liderul PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu și secretarul general al PSD, Marian Neacșu au fost excluși din partid, Liviu Dragnea a făcut declarații.

Răspunzând întrebărilor puse de reporterul Rise Project, președintele PSD a spus că nu a văzut ce documente s-au publicat pe facebook , nu știe nimic de conținutul valizei și că, dacă aceste documente sunt reale, DNA ar trebui să investigheze conținutul acelei valize și modul în care a ajuns în curtea cetățeanului din Teleorman.

Eu nu am niciun fel de legătură cu acea valiză, poze cu mine cred că sunt mii în această țară – nu știu care le ține, pe unde le ține. Unii poate le țin pe tabletă, alții le țin sub pernă. Nu mă interesează de unde sunt făcute, cum sunt capturate și cum au ajuns acolo”, a spus Dragnea.

La întrebarea: de ce nu a fost exclusă din PSD și Gabriela Firea, Dragnea a spus că nu cere colegilor să excludă pe cineva din partid doar pentru că l-a atacat pe el:

Orice atac care se referă la mine nu mă face pe mine să cer colegilor mei să fie exclus cineva. Numai în momentul în care constatăm că se depășește linia roșie, adică acțiuni care lovesc foarte serios în stabilitatea partidului și în stabilitatea majorității guvernamentale”, a spus Dragnea.

Liderul coaliției aflate la gvernare, Călin Popescu Tărciceanu, rugat de Ionuț Cristache, să-și spună părerea despre ce se întâmplă acum pe scena politică românească, a spus că se între putere și opoziție se duce o luptă pentru distrugerea adversarului, în stilul introdus de Traian Băsescu:

Mie mi se pare că toate aceste evenimente, care par că nu se mai sfârșesc, sunt componentele unei lupte pe viață și pe moarte! Puterea și opoziția uzează de armele clasice și se încearcă distrugerea adversarului. Este un stil introdus de Traian Băsescu după preluarea președinției. A încercat să distrugă liderii din PSD, începând cu Adrian Năstase, a încercat să preia PNL-ul în mod ostil, n-a reușit. A încercat să trimită la închisoare miniștri… Aceste lucruri generează dorința de revansă. Nu este o fractură în societate, ci este o falie adâncă, adâncă, adâncă ce pare să nu se colmateze”, a spus liderul ALDE la România 9, luni seara.

Pe data de 6 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a dat un mesaj în scandalul valizei, la un post TV, spunând că informațile difuzate de Rise Project au legătură cu un dosar în lucru. Întrebarea care se naște de aici este: s-au scurs documente de la DNA?

După tăcerea ce s-a așternut, în legătură cu „bombele” din valiză găsită de țăranul din Teleorman în fundul curții, se poate trage concluzia că, dacă Rise Project avea documente cu adevărat importante, care il incrimina pe liderul PSD, nu mai discuta nimeni de glumița lui Liviu Dragnea …

Tot pe 6 noiembrie, președintele Klaus Werner Iohannis a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a lăsat să se înțeleagă faptul că, în dosarul de numire al lui Augustin Lazăr a existat ordonanța de clasare la care s-a referit ministrul Justiției, Tudorel Toade, în urmă cu 13 zile, când a declanșat procedura de revocare a procurorului general al PICCJ, Augustin Lazăr.

Una cu alta – pot să vă asigur – că nu au niciun fel de legătură”. a ținut să precizeze președinele.

Next Post

Legea privind construcţia autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş a fost adoptată. Susținută foarte mult de Președintele CJ Neamt Ionel Arsene.

  Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea executarii obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, denumită „Autostrada Unirii”, ce urmează a fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Proiectul a întrunit 261 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri. Avem […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!