DECLANȘAREA PROCEDURII DE REVOCARE A PROCURORULUI GENERAL AL ROMÂNIEI AUGUSTIN LAZĂR

Sharing is caring!



 

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a terminat evaluarea Procurorului General al României, Augustin Lazăr.

În urma evaluării, ministrul a găsit mai multe nereguli în procedura de numire a Procurorului Gneral de pe lângă PÎCCJ Augustin Lazăr, printre care și lipsa unor acte de la dosar, dar exista în schimb o decizie de clasare a unui dosar penal al familiei Iohannis, de către procurorul Lazăr. Ce rol avea acea decizie într-un dosar de candidatură înaintat președintelui României? Avea rolul de amenințare sau de amintire a unui serviciu făcut președintelui?

Să ne amintim faptul că, în cazul revocării șefei DNA, nu se cunoștea procedura și de aceea revocarea a fost îngreunată, fiind sesizată CCR. De această dată lucrurile vor fi mai simple – președintele Klaus Iohannis nu are drept de a refuza această revocare.

Pe durata unei ore, pe parcursul a 20 de puncte, ministrul Justiției a făcut acuzații multe și dure, precum și constatări care ar putea să-l aducă pe Lazar în situația de a avea dosar penal .



“Primul semn de întrebare se referă chiar la legalitatea numirii procurorului general în această demnitate. Pe 17 februarie 2016 Ministerul Justiției declanșa procedura de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Criteriile prevedeau calificativul foarte bine la ultima evaluare. 15 martie 2016, se înregistrează la Ministerul Justiției candidatura lui Augustin Lazăr. 21 aprilie 2016, secția de procurori de la CSM avizează favorabil propunerea ministrului Justiției. La o săptămână după, președintele semnează decretul de numire în funcția de procuror general. Constatăm că în dosarul de candidatură nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul foarte bine la ultima evaluare, lipsea o piesă din dosar. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziție rapoartele de evaluare pe perioada 2014 -2016 și 2011 -2013. Ni se răspunde că prezentul raport de evaluare a fost întocmit în 20 aprilie 2016. Președintele nu a verificat deși avea obligația regularitatea procedurii”



”Concluzia generală e a necesității de revenire la normalitate, la cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr contravine obligațiilor constituționale și legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea și exercitarea de către domnia sa a funcției de conducere din Ministrului Public. Toate elementele prezentate susțin gravitatea comportamentelor, mesajelor publice, ale procurorului general, care, prin managementul realizat a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituțional”.

”Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, domnului Augustin Lazăr. Prezentul raport, însoțit de propunerea de revocare, va fi transmis în seara aceasta către Secția de procurori a CSM, în vederea studierii și elaborării avizului consultativ, precum și președintelui României, pentru a decide conform competențelor legale ce-i revin” a spus Tudorel Toader.


Augustin Lazăr este Procuror General al României din aprilie 2016, după ce i-a fost înscenat un dosar penal procurorului general de la acea dată, Tiberiu Nițu, care a primit de curând decizia de clasarea a dosarului din lipsă de probe.

Înainte de a fi numit în funcția de procuror general pe lângă PÎCCJ , Augustin Lază era procuror peneral al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcție pe care ar urma să se întoarcă dacă nu va avea o altă variantă, dar nu înainte de a fi anchetat, sperăm, de Inspecția Judiciară.

P.S. Procurorul general Augustin Lazăr, cu vocea nervoasă și tremurată, cu ochii aproape în lacrimi (de ciudă?), a ținut să iasă și să dea o replică ministrului de Justiție, Tudorel Toader. Cam slăbuță argumentație. În alocuțiunea sa, nu a negat cele spuse de ministru în legătură cu documentele aflate în dosarul său de candidat înaintat președintelui României și nici nu a contracarat, pe puncte, cele scrise în raportul său de evaluare de către ministrul Tudorel Toader.

Ziarist Nemteanul.ro Delia Crutan

Next Post

Ziua Armatei Române 2018 va fi sărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional.

Sărbătoarea este legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere. Ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!