Ecouri în presa italiană referitoare la Laura Codruța Koveși, „candidat și cercetat”

Crutan Delia

Sharing is caring!

Procedura de selecție a viitorului șef al Parchetului European (European Public Prosecutor Office) încă nu s-a încheiat, dar profilul moral și profesional al candidaților magistrați rămași pe lista scurtă a început deja să fie pus sub semnul întrebării…Cotidianul „gNews”, al Ministerului de Justiție din Italia pune sub semnul întrebării modul în care s-a făcut selecția pentru viitorul Procuror șef al Europei, scoțând în evidență faptul că unul dintre cei trei candidati  magistrați aflați pe lista scurtă este o persoană cercetată penal pentru abuz în serviciu, corupție și mărturie mincinoasă și, potrivit unor surse, ar fi principala favorită în cursa pentru acest înalt post.

„Uno dei tre magistrati in corsa per il ruolo di capo della Procura europea, la romena Laura Codruta Kovesi, ha ricevuto una convocazione dalla “Sezione investigativa dei crimini e infrazioni in Giustizia” come indagata per il reato di abuso di ufficio, corruzione e falsa testimonianza. Nella lista presentata al Parlamento europeo e al Consiglio dell’Unione europea Kovesi è una dei tre candidati, insieme al francese Jean François Bohnert e al tedesco Andreas Ritter, a ricoprire il prestigioso incarico. Secondo alcune fonti interne, sarebbe addirittura in vantaggio sugli altri due colleghi maschi.”

În articol se precizează faptul că ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, luând în considerare ipoteza că la Bruxelles probabil nu se cunoaște faptul că Laura Codruța Koveși a fost demisă din funcție în 2018, a anunțat  comisia de selecție și omologii din statele UE despre abuzurile comise de către fosta șefă DNA și faptul că a fost semnatara protocoalelor secrete cu SRI.
Il ministro della Giustizia rumeno, Tudorel Toader, dopo essere stato informato dalle istituzioni europee che Codruta Kovesi era stata selezionata per l’incarico, aveva annunciato che la Romania si sarebbe opposta a questa nomina: “Forse i membri del comitato di selezione non sono a conoscenza degli abusi che ha commesso”. Il riferimento del ministro di Bucarest è al licenziamento subito dal magistrato nel luglio 2018 quando fu rimossa dal ruolo di Procuratore capo della direzione nazionale anticorruzione rumena, a seguito di un rapporto che l’accusava di abusare del suo potere. Il Guardasigilli rumeno ha anche scritto agli omologhi europei sostenendo che Codruta Kovesi fu una delle firmatarie dei protocolli di cooperazione segreta tra magistrati e servizi di intelligence.”

gNews” face referire și la procedura de selecție netransparentă în care s-a făcut selecția, în urma căreia au fost înlăturați toți cei 10 magistrați italieni, 3 dintre ei fiind în funcții importante și cu o experiență vastă.
De asemenea, a fost criticat faptul că s-a evitat ca votul final să fie dat în plenul Parlamentului European, organul reprezentativ al cetățenilor din țările care compun Uniunea Europeană.

Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, va avea, inițial competențe limitate de a investiga și urmări doar persoanele care comit infracțiuni financiare care ar dăuna intereselor UE, cum ar fi frauda și corupția în legătură cu fondurile europene și legislația transfrontarieră privind TVA.

Sursa: https://www.gnewsonline.it/procura-europea-il-caso-codruta-kovesi-magistrata-candidata-e-indagata/

 

Next Post

LIVIU DRAGNEA : Sunt rău pentru că îmi doresc ca în România să nu mai intre fructe și legume pline de otravă? Sunt rău pentru că vreau ca pensionarii noștri să aibă o pensie care să-i ajute să ducă o viața tihnită până la capăt?

Duminică, la Târgu-Jiu, la filiala Gorj a partidului, liderul PSD, Liviu Dragnea a ținut un discurs demn de un președinte în fața colegilor și susținătorilor partidului. Una din temele abordate a fost și cea legată de atacurile din partea unor politicieni, ziariști și a unor influenceri de pe rețelele de […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!