Joi, 1 noiembrie, cetățenii orașului Târgu Neamț sunt invitați la comemorarea vânătorii de munte căzuți în lupta pentru întregirea României și simpozionul „Regalitatea română și Marea Unire – Regele Ferdinand I – omul din spatele Marii Uniri”.

Sharing is caring!La 28 septembrie/11 octombrie 1914, urca pe tronul Romaniei regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1914-1927), nepotul de frate şi succesorul regelui Carol I. Acesta a devenit rege într-o perioadă tensionată, generată de confruntarea între tabăra filoantantistă şi cea germanofilă, vizând intrarea României in Primul Război Mondial.
Sentimentul general al opiniei publice româneşti a fost acela de uşurare pentru faptul că dispăruse principala piedică (regele Carol I) din calea alianţei României cu Antanta şi intrarea ei în Războiul pentru Întregirea Neamului.Venit în România în calitate de principe moştenitor, Ferdinand s-a aplecat asupra istoriei şi culturii româneşti, ajungând să cunoscă bine sufletul şi mentalitatea poporului român, integrându-se perfect în lumea românească cu calitățile și defectele ei.
In Consiliul de Coroană din 1916, regele Ferdinand s-a pronunțat pentru intrarea României în război alături de Antanta, împotriva Germaniei, țara sa de origine. A făcut-o cu durere în suflet, dar cu conştiința că-şi îndeplinea datoria față de poporul român.
Ferdinand I a fost numit și „Intregitorul de țară”, sub sceptrul său realizându-se Marea Unire din 1918-cel mai important act din istoria poporului român. A devenit primul rege al tuturor românilor. A fost omul reformei agrare-„regele țăranilor”-al celei electorale şi al acțiunilor vizând consolidarea statului național unitar român. Dintr-o țară mică, România a ajuns un stat de mărime medie în Europa. In cei 13 ani de domnie, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile(cultural, politic, economic), un dinamism cu adevărat remarcabil, care a demonstrat în mod grăitor vocația constructivă şi inteligența poporului român, cu care regele Ferdinand s-a identificat.
La 3 noiembrie 196,Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 Şcoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Unitatea era organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii. La comanda acestui corp de trupă, care însuma 1.980 de combatanţi, a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu.
Joi, 1 noiembrie, cetățenii orașului Târgu Neamț sunt invitați la comemorarea vânătorii de munte căzuți în lupta pentru întregirea României și simpozionul „Regalitatea română și Marea Unire – Regele Ferdinand I – omul din spatele Marii Uniri”.
Evenimentul este sponsorizt de către Ministerul Culturii și intră în cadrul acțiunilor desfășurate cu ocazia sărbătorii Centenarului.
„Joi, 1 noiembrie, sărbătorim în an Centenar Ziua Vânătorilor de munte printr-un proiect aniversar pentru care am obținut finanțare de la Ministerul Culturii. Printre activitățile pe care le organizăm se numără și simpozionul „Regalitatea română şi Marea Unire – Regele Ferdinand I – omul din spatele Marii Uniri”- o manifestare la care ne-am bucura dacā ar putea să participe elevii și profesorii din oraș.
Vă invit, așadar, la Casa Culturii, joi, de la ora 13.00!” a transmis primarul Daniel Harpa

Ziarist Delia Crutan

Next Post

Explozie puternică in Piatra Neamț pe strada Dimitrie Leonida. VEZI VIDEO

O explozie urmată de un incendiu s-a produs, miercuri, la un bloc de locuinţe din municipiul Piatra-Neamţ, la etajul al treilea, potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de dispeceratul ISU Neamţ. Martorii susţin că ar fi cel puţin o femeie decedată. De asemenea, locatari de la etajul patru au ieşit pe balcon […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!