Liviu Dragnea: Vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România.

Sharing is caring!

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, la România TV, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România și că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaților, urmând să fie adoptată .„Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem șanse, hai să vindem și terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaților. O vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici”, a spus președintele PSD, grupare care se află în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare.

El a precizat că, în cazul celor care deja au cumpărat, nu se mai poate face nimic, dar procesul trebuie oprit.
„Să stopăm, că procesul acum a început să se subțieze, pentru că noi, ridicând foarte mult agricultura, oamenii nu mai vor să-și vândă terenurile pentru că au început să aibă venituri din agricultură. Pentru că nimic nu a fost întâmplător, agricultura pusă la pământ. Un om care avea un hectar, două, cinci hectare spunea: “Mai bine îmi iau acum niște bani și îi folosesc decât să îl țin pe ăsta că oricum nu am cu ce să-l muncesc, nu mă ajută nimeni”, a explicat Liviu Dragnea.

Reamintim că un studiu realizat în 2018 de către Transnational Institute pentru Comisia Europeană releva faptul că  există un fenomen de „acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini din afara UE. Potrivit cercetării, România a ajuns unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor. Concret, peste 40% din suprafața agrară românească era controlată, la acel moment, de străini. În urmă cu doar cinci ani, procentul nu depășea 10 la sută. Aproximativ 5,3 milioane de hectare au intrat sub controlul unor persoane fizice, fonduri de investiții, bănci și companii de asigurări străine. Această cifra îngrijorătoare este confirmată inclusiv de specialiștii din Ministerul Agriculturii.
Next Post

Ionel Arsene: Astăzi am verificat cum se derulează lucrarea de asfaltare a drumului județean DJ 155 C, care asigură accesul către Mănăstirea Neamț .

“Astăzi (24 mai-n.r.) am verificat cum se derulează lucrarea de asfaltare a drumului județean DJ 155 C, care asigură accesul către Mănăstirea Neamț. Este o lucrare de întreținere; se toarnă covor asfaltic pe o lungime de 4 kilometri. Proiectul face parte din programul de reabilitare a accesului către toate așezămintele […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!