MODALITATEA DE VOT
- La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem.
- Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine. Operatorul de calculator din secția de votare va aduce la cunoștința alegătorului că SIMPV înregistrează prezența la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte.
- Operatorul de calculator va înregistra în SIMPV opțiunea alegătorului de a vota numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, așa cum a fost comunicată de acesta.
- După scanarea actului de identitate, alegătorul se prezintă în fața membrilor biroului electoral al secției de votare și, în funcție de opțiunea de a vota pentru un singur scrutin sau pentru ambele scrutine, va semna în lista electorală suplimentară pentru alegerile europarlamentare, în cea pentru referendumul național sau în ambele. După ce semnează, alegătorul primește, în funcție de opțiunea de a vota pentru un singur scrutin sau pentru ambele scrutine, buletinul sau buletinele de vot și ștampila cu mențiunea ”VOTAT”, cu care intră în cabina de vot.
- Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea ”VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează, respectiv în unul dintre patrulaterele inscripționate cu ”DA” / ”NU” din buletinele de vot pentru referendumul național.
- După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinul sau buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl/le introduce în urnă, având grijă ca acesta/acestea să nu se deschidă.
- Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
- În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.
- Alegătorul restituie președintelui ștampila cu mențiunea ”VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea ”VOTAT” și data scrutinului.
AMENZI
Cei care fotografiază cu telefonul mobil sau alt mijloc electronic buletinul de vot în timpul exercitării dreptului la vot duminică, 26 mai, sunt pasibili de amendă.
Amenda prevăzută de lege este între 600 și 1000 de lei .Cu aceeași amendă se pedepsește și intrarea în cabina de vot împreună cu altă persoană, exceptand cazurile prevăzute de lege..
PEDEAPSA CU ÎNCHISOAREA
Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a vota se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.
Atacul prin orice mijloace asupra locului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
Cu închisoarea se pedepsește și oferirea de bani sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze o anumită listă de candidați.
Duminică, 26 mai, secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00.
După închiderea secțiilor de votare, Antena 3 prezintă singurul exitpoll autorizat.