PREMIERUL DĂNCILĂ A PREZENTAT, LA STRASBOURG, PRIORITĂȚILE PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE ȘI A RĂSPUNS ACUZAȚIILOR LA ADRESA GUVERNULUI ROMÂNIEI

Crutan Delia

Sharing is caring!

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, 15 ianuarie, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, răspunzând totodată acuzațiilor la adresa Guvernului României.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a vorbit, cu acest prilej, despre susţinerea României în aceste şase luni, dar şi despre aderarea la spaţiul Schengen. „Este un apel pe care l-am lansat în cadrul discuțiilor oficiale. Nu m-am răzgândit”, a spus el.








Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a ținut să sublinieze faptul că țara noastră preia președinția Consiliului UE într-un moment dificil. „Ţara dumneavoastră preia preşedinţia într-o perioadă critică în care sunt făcute propuneri legislative vitale”, a spus Guy Verhofstadt.

El a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat cu Polonia și Ungaria.

„Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz, unul împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun: nu sunteţi departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru că ignoraţi în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot.

Președintele ALDE European a avertizat şi legat de abordarea privind amnistia, spunând că dacă la Bucureşti coaliţia nu îşi schimbă opinia, „familia mea europeană nu va merge cu dumneavoastră”.



Şi alţi europarlamentari au catalogat drept de neacceptat un demers cum ar fi ordonanţa privind amnistia.

De peste un an, se tot vorbește („săptămâna viitoare Guvernul va adopta o Ordoanță de Urgență referitoare la amnistie si grațiere”) despre acest act normativ pe care nu l-a văzut niciodată nimeni, minciuna fiind apoi rostogolită, de către europarlamentarii români ai opoziției, în Parlamentul European. Suntem singura țară cu politicieni care își critică propriul Guvern în Consiliul Europei.

Oficialul european s-a exprimat pe acelasi subiect, cu celeasi cuvinte, fără să pomenească despre faptul că au ieșit la iveală nenumărate nereguli referitoare la modul în care s-au făcut dosare de către procurorii DNA pentru eliminarea unor oameni politici si ajutarea altora pentru avansare, precum și implicarea serviciilor secrete în justitia din România, lucru de neacceptat în nici un alt stat democratic din Europa.

Pare mai mult o manevră de scoatere a ALDE România din grupul europarlamentarilor ALDE, din Parlamentul European si înlocuirea acestuia cu PLUS – partidul lui Dacian Cioloș.

Premierul Viorica Dăncilă, în discursul susținut în Parlamentul European, după ce Guvernul a fost criticat în legătură cu un posibil proiect privind amnistia, a spus că nu a existat și nu există un astfel de document pe masa Executivului.




„Cei care ţipă tare acum, mulţi dintre ei vor să ascundă ce s-a întâmplat de fapt în România şi că au fost parte a acestui sistem care a dus la încălcarea drepturilor omului”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Referitor la amnistie, am spus de nenumărate ori -nu am niciun act normativ pe masa guvernului referitor la acest lucru. Nu cred să apărăm pe nimeni, vrem să protejăm cetăţenii împotriva abuzurilor. Vrem să protejăm drepturile cetăţenilor care au fost afectaţi de decizii ale justiţiei, de protocoale secrete între servicii şi justiţie.” a reiterat premierul.

În discursul său Dăncilă a transmis că, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, românii resimt un tratament inegal faţă de România.

„Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european. Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii.

Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a declarat premierul.



„M-am gândit mult dacă merită să dau răspuns ultimelor acuze, dar eu cred că trebuie ca cetățenii să facă diferența între o atitudine ostilă și o atitudine deschisă. Domnule Preda, Guvernul României și prim-ministrul României nu critică Parlamentul European și Comisia Europeană. Eu am fost europarlamentar și întotdeauna am susținut atitudinea proeuropeană. După 9 ani în PE, în care nu am făcut scandal ca dumneavoastră, în care am făcut front comun cu toate soluțiile pozitive pentru instituțiile europene, nu pot să mă poziționez împotriva acestor insitutiții.” a mai spus aceasta.

Doamna prim-ministru s-a referit și la protestele din 10 august 2018 și dubla măsură, cu referire la protestele din Franța, precum și faptul că nici un europarlamentar francez nu a criticat intervenția jandarmilor la mitingurile neautorizate, așa cum au făcut europarlamentarii români din partea opoziției în Parlamentul Uniunii Europene.




„Am criticat rezoluția pentru că am crezut și cred că trebuie să avem această unitate de măsură. Ați vorbit despre protestele din România din 10 august. Ce spuneți despre protestele din Franța? Ce atitudine aveți dumneavoastră? Eu nu am să mă refer la acest lucru pentru că Franța își ia propriile decizii, dar Franța și niciun alt europarlamentar din Franța nu a venit să critice propria țară aici în Parlamentul European. Eu cred că trebuie să avem încredere în instituțiile europene și cred că atitudinea noastră contează pentru cetățenii care ne privesc de acasă.”

Opoziția critică faptul că doamna premier a avut discursul în limba română. Trebuie amintit acestora că este o onoare pentru noi să se audă în plenul Parlmentului Europei limba română, care, din  anul 2007, a devenit limbă europeană. În plus, fiecare europarlamentar are o cască în care poate asculta traducerea în limba țării sale.

Pe perioada asigurării președinției Consiliului Uniunii Europene Guvernul României va avea de finalizat cât mai multe dosare, din cele 257 aflate în lucru. El avea rolul de mediator imparțial, facilitator de echilibru și consens în rândul statelor membre. Având în vedere faptul că Europa este divizată,  este o președinție ambițioasă și nu va fi ușor pentru Guvernul României să obțină acest lucru.

Să urăm succes Guvernului României pentru finalizarea a cât mai multe și mai complexe dosare!

Next Post

Klaus Iohanis : Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu trebuie să demonstreze că sunt români .

Pare incredibil însă Klaus Iohannis a respins nominalizarea în funcția de ministru pentru Mircea Drăghici și pentru Lia Olguța Vasilescu pentru că nu au dat declarație pe proprie răspundere că sunt români. O mizerie făcută de președinte doar pentru a lovi din nou în Guvernul României. Iată ce spune Iohannis […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!