În țară, președintele Klaus Iohannis mitraliază Guvernul inclusiv pe zona politicilor economice, dar în afara țării la o întâlnire cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene, președintele admite faptul că România are o creștere economică sustenabilă și oferă politici guvernamentale atractive pentru mediul de afaceri.
”România înregistrează, în prezent, o creștere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive și programe de sprijin, oportunități pe care vă îndemn să le fructificați.
Italia beneficiază de o puternică tradiție antreprenorială și tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni și români din Italia, să explorați avantajele competitive ale economiei României.
Mă refer în special la sectoare precum cel energetic, al producției industriale sau IT&C, comerț și servicii, domenii care au figurat și pe agenda Summitului celor Trei Mări, pe care România l-a găzduit, cu succes aș putea spune, recent.
Dumneavoastră, oamenii de afaceri români din Italia, aveți un rol important în a aduce sau a repatria, ca să folosesc un termen potrivit acestui context, experiența și spiritul întreprinzător pe care le-ați dobândit aici.
Mai mult, vă invit să-i antrenați în acest demers și pe partenerii dumneavoastră italieni și să deveniți astfel, ca să mă exprim așa, veritabili ”ambasadori de afaceri” ai României.
Ca întreprinzători, dumneavoastră cunoașteți cel mai bine faptul că mediul de afaceri are nevoie de un cadru legislativ eficient, de instituții puternice, legi stabile și predictibile. Deci, stabilitate și predictibilitate.
Din această perspectivă, este esențială implicarea dumneavoastră în relația cu autoritățile publice și clasa politică, lucru la fel de valabil în Italia, ca și în România.
Doar astfel putem susține, în mod durabil, investițiile, antreprenoriatul și valorile economiei de piață. Dincolo de oportunitățile existente, vă încurajez să reflectați și la câteva teme cu relevanță pentru dezvoltarea pe termen lung a economiilor noastre.
Am în vedere aici dezvoltarea și consolidarea infrastructurii de transport, a celei energetice, stimularea IMM-urilor, dar și teme precum digitalizarea economiei și a administrației publice, investițiile în educație și formarea profesională de vârf, cu un accent deosebit pe integrarea tinerilor pe piața muncii.”, a declarat Klaus Iohannis.