Reacția președintelui Klaus Werner Iohannis, la citarea de către Parchet a fostei șefe DNA, Laura Codruța Koveși

Crutan Delia

Sharing is caring!

În data de 14 februarie 2019, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut o reacție la citarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Koveși, de către Secția Specială de Investigare a Magistraților, în calitate de „suspect”.

Preşedintele Klaus Werner Iohannis a susținut că Secţia Specială de Investigare  a Magistraţilor nu trebuie să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare. El a ținut să reitereze faptul că nu a fost de acord cu înființarea acestei secții și a catalogat modificările la legile justiției ca fiind „nocive”, fără să specifice de ce poate fi nociv ca magistrații care încalcă, voit sau din neștiință, legile și Constituția în vigoare să poată fi anchetați și, în cazul în care sunt găsiți vinovați, să plătască…







Președintele nu a reacționat niciodată în momentul în care au fost prezentate la diverse televiziuni dovezi clare ale încălcării drepturilor și libertăților cetățenești, precum și modul în care unii procurori DNA falsificau probe în dosarele politicienilor, spunând că este foarte mulțumit de activitatea acestora. În data de 14 februarie, pentru prima data, sărind în apărarea fostei șefe a DNA, Iohannis a folosit cuvântul „abuz”.

Secția aceasta a fost legal constituită pentru că mulți magistrați au atras atenția asupra faptului că procurorii DNA aveau competența să ancheteze magistrați, iar aceștia, în unele cazuri, erau timorați de posibilitatea că procurorii le puteau face dosar penal dacă soluțiile date de judecători nu erau pe placul lor…

Redăm mai jos declarția președintelui:

Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilități în statul român, indiferent de funcțiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea și consolidarea statului de drept.

Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens.

Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor. Am contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție.







Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună știință toate aceste avertismente, astfel că această secție specială, în acest moment, funcționează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiției, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraților. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiție și a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA și a procurorului general al României, mai nou, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reclamând, de asemenea, presiuni și interferențe.

Atenționez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă și alți pași înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneția și recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independența justiției și lupta anticorupție să nu fie afectate, iar fundația democratică a statului român să nu fie periclitată.

Lupta anticorupție va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care își doresc să controleze justiția și să îngenuncheze statul de drept. Ca Președinte, voi acționa și mai departe pentru menținerea statutului pe care România și l-a câștigat cu mari sacrificii, de țară în care instituțiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”, a transmis, joi, Administrația Prezidențială.

“Procurorul, atâta vreme cât a deschis un dosar penal, nu își face agenda în funcție de suspect. Justiția trebuie să își urmeze cursul. Atâta vreme cât un cetățean este chemat în fața unui organ de urmărire penală trebuie să se prezinte. Cine nu se prezintă sfideză organul. Nu comentez declarațiile penalilor spunea Laura Codruța Koveși în urmă cu un an, iar preșdintele era de acord cu această afirmație.



Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public. (…) Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte – nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discretizete DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet – după părerea mea DNA şi conducerea DNA fac o treaba foarte bună, iar acest atac, această încercare de atac din partea unor penali este de natură să îmi confirme că DNA-ul face treabă bună”, a declarat și preşedintele Klaus Iohannis în februarie 2018.

Doamna Koveși ar trebui să aibă încredere în justiție, iar domnul președinte să aplice aceeași unitate de măsură și fostei șefe DNA, care, potrivit criteriilor dumnealor, a devenit „penală”.

Koveși are obligația să se prezinte la Parchet și să-și dovedească nevinovăția – după cum singură spunea despre asta pe vremea când încă mai era șefă la DNA. Dacă nu se prezintă, există măsura mandatului de aducere.

Pentru același tip de infracțiuni sau pentru mult mai puțin, oamenii politici au fost ridicați de pe stradă și aduși încătușați la DNA, fără o citare prealabilă, chemate din timp televiziunile pentru a fi umilite în public  acele persoane.

Pentru că o cheamă Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA nu va ieși cu cătușe. Nu putem spune că ne bucurăm de ceea ce i se întâmplă.  Trebuie să avem încredere în justiție, iar președintele ar trebui să se abțină să facă declarații care ar putea duce la suspiciunea rezonabilă că face presiuni asupra procurorilor, pentru a se renunța la  dosarul penal în care Koveși are calitatea de „suspect” (făptuitor).

Nimeni nu este mai presus de lege!

 

Next Post

Atenție, români - Apare un nou tip de pensie, iar vizați sunt și cei din străinătate.

Instituțiile Uniunii Europene (UE) au convenit asupra unor noi norme, care le vor permite cetățenilor să economisească mai ușor pentru pensie, respectiv produsul paneuropean de pensii, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). „Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre au aprobat, miercuri, acordul obținut la 13 decembrie […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!