Românii din Italia s-au trezit cu mașinile confiscate , Guvernul Dancila ia atitudine .

Sharing is caring!

MAE a anunțat că ambasada României la Roma acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistență consulară cetățenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noii legi în Italia.


“Cu referire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informații cu privire la noile reglementări”, arată, duminică, reprezentanții Ministerului de Externe, într-un comunicat de presă.



Totodată, MAE precizează că face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.

“Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană”, precizează sursa citată.


Ministerul reasigură că va lua toate măsurile necesare pentru ca acțiunile autorităților italiene să nu încalce drepturile românilor din Italia.

“Demersurile MAE vizează asigurarea că acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetățenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui alt stat membru, pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui stat membru, astfel: – prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm – prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro – la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507″, conchide sursa menționată.

Cine poate circula în Italia cu o mașină înmatriculată în altă țară, peste limita de timp prevăzută de lege pentru cetățenii rezidenți (60 de zile) ? 

Interzicerea circulației cetățenilor rezidenți de peste 60 de zile în Italia, cu autovehicule înmatriculate în străinătate, admite următoarele excepții prevăzute în paragraful 1-ter. Pot circula fără limită de timp cu numere de înmatriculare înregistrate în altă țară:
1. Mașinile preluate în leasing sau închiriate pe termen lung în baza unui contract cu o societate constituită într-un alt stat UE sau SEE (Spațiu Economic European) și care nu are un sediu secundar sau o sucursală în Italia;
2. Mașinile oferite în comodat de către societăți constituite într-un alt stat UE sau SEE și care nu au un sediu secundar sau o sucursală în Italia, la persoane cu reședința în Italia și legate de societatea respectivă printr-un raport de muncă sau de colaborare.

Șoferul are obligația de a deține un document/act cu dată certă prin care să dovedească îndeplinirea condițiilor din paragraful 1-ter (titlul de deținere și durata utilizării).

Persoanele fizice pot circula pe baza unei procuri sau a unui contract de comodat din partea unei rude apropiate?

Contractele de comodat sau procurile din partea rudelor apropiate nu îndeplinesc condițiile exhaustive prevăzute la comma 1-ter și în cazul unui control se prezumă că șoferul are disponibilitatea mașinii, aplicându-se regula generală prevazută la art. 1-bis. Reglementarea legislativă este foarte clară și singurele excepții admise nu pot fi interpretate în mod extensiv. Sunt excluse contractele de comodat între persoane fizice și procurile din partea rudelor apropriate.

Ce riscă persoanele fizice cu reședința în Italia de peste 60 de zile care circulă cu mașina înmatriculată în altă țară?

Amenda administrativă pentru încălcarea prevederilor din paragraful 1-bis este cuprinsă între euro 712,00 și 2.848,00 și se interzice cu efect imediat circulația autovehiculului. În termen de 180 de zile titularul trebuie să înmatriculeze autovehiculul în Italia sau poate cere eliberarea unei foi de parcurs pentru a putea părăsi teritoriul italian. În caz contrar autovehiculul este confiscat.
Amenda administrativă pentru încălcarea prevederilor din paragraful 1-ter este cuprinsă între euro 250,00 și 1.000,00 cu obligația de a prezenta documentul doveditor în termen de 30 de zile de la data infracțiunii. Se aplică și sancțiunea accesorie a sechestrului („fermo amministrativo”) iar autovehiculul este înapoiat titularului sau unui delegat al acestuia numai după prezentarea documentului doveditor în termen de 30 de zile sau, în orice caz, în termenul maxim de 60 de zile de la data infracțiunii. Dacă documentul doveditor nu este prezentat, se aplică amenda prevăzută în art.94 CdS (Codice della Strada) cuprinsă între euro 712,00 și 3.558,00.

În concluzie, persoanele care și-au stabilit reședinta în Italia de peste 60 de zile, nu pot circula cu autovehicule înmatriculate în străinătate, cu excepția persoanelor în posesul unui contract de leasing sau închiriere cu societăți constituite într-un alt stat sau a unui contract de comodat cu societăți constituite într-un alt stat pe baza unui raport de muncă.

Pot fi contestate amenzile primite în urma încălcării sancțiunilor prevăzute?

Contestarea amenzilor administrative este garantată ca și principiu general. Pentru a avea șanse de succes însă, ori se demonstrează încadrarea în paragraful 1ter ori că reședința în Italia este inferioara a 60 de zile. În rest, pot fi contestate diferite vicii formale.

Next Post

Ministrul Intotero Natalia Elena l-a invitat pe omologul său macedonean la reuniunea la nivel ministerial în domeniul politicilor pe pe care MRP îl va organiza la București în martie 2019, în marja deținerii de către România a Președinției Consiliul Uniunii Europene.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut astăzi, 10 decembrie, o întrevedere de lucru cu o delegație din Republica Macedonia formată din ministrul pentru Diaspora, Edmond Ademi, Ambasadorul Republicii Macedonia în România, E.S. Gabriel Atanasov, și directorul Agenției pentru Migrație din Macedonia, Nikola Shalvarinov. Discuţiile s-au concentrat pe […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!