Românii din SUA sunt o prioritare pentru Guvernul României . www.nemteanul.ro

Sharing is caring!O delegație a ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) condusă de ministrul Natalia Elena Intotero s-a întâlnit marți, 16 octombrie a.c., la Washington cu reprezentanți ai clerului românesc, ai mediului asociativ și ai Bibliotecii Congresului SUA. Întrevederile au avut loc în marja vizitei de lucru pe care ministrul Natalia Elena Intotero si subsecretarul de stat Victor Ionescu o efectuează în Statele Unite ale Americii, în Washington și New York în perioada 14-17 octombrie a.c.

În cadrul discuțiilor cu preoții parohi ai Bisericilor Sfânta Cruce din Alexandria, Sfântul Andrei din Potomac și Biserica Ortodoxă din Hagerstown, principala temă de discuție a fost nevoia de menținere și promovare a identității lingvistice și spirituale a românilor de pretutindeni. Ministrul a subliniat rolul pe care biserica îl are în realizarea proiectelor educaționale, educația reprezentând un domeniu prioritar pentru MRP. În acest sens, ministrul le-a oferit celor prezenți suporturi de curs si cărți in limba română în vederea susținerii școlilor duminicale.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții mediului asociativ din teritoriu la care au participat Bogdan Banu, liderul comunității românești Washington, James Rosapepe și Daniela Kammrath din cadrul organizației Alianța, ministrul a reiterat importanța consolidării relațiilor dintre românii aflați în SUA și promovarea culturii și tradițiilor naționale prin crearea unui cadru de bune practici între membrii comunității. Totodată ministrul le-a prezentat participanților calendarul acțiunilor proprii ale MRP, cu accent pe eforturile de păstrare a limbii române în cadrul comunităților de peste hotare și a discutat aplicat despre finanțările nerambursabile și inițiativele Guvernului României în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale a românilor din diaspora oferite de MRP.
De asemenea, demnitarii au prezentat programul taberelor „ARC”,  care își propune să creeze și să păstreze legături între cetățenii și etnicii români din diferite țări, să ofere cunoștințe despre cultura și civilizația românească și să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.

Agenda zilei a prevăzut și o întrevedere cu directorul Diviziei Europa de Est din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, domnul Grant Harris, alături de care ministrul și subsecretarul de stat au vizitat fondul de carte românesc care conține peste 40.000 de titluri în limba română. Natalia-Elena Intotero s-a referit, în acest context, la eforturile comune care au ca scop păstrarea și promovarea bogăției patrimoniului cultural românesc dincolo de granițele țării.

În continuarea vizitei, ministrul Intotero va premia 10 români cu activități deosebite, promotori ai elitelor românești din SUA, în cadrul Galei „100 pentru Centenar” ce va avea loc la Washington.Next Post

Klaus Iohannis a făcut o uriasa gafă de protocol la întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte.

Administratia prezidentiala nu a publicat imaginile insa Guvernul italian nu s-a ferit sa dea publicitatii momentul penibil in care s-a aflat seful statului roman. După prima parte a ceremonialului de primire, preşedintele României s-a întors şi a vrut să plece în interiorul Palatului Guvernului, deşi ar fi trebuit să meargă […]

Pentru publicitate pe acest site

redactia@nemteanul.ro
error: Content is protected !!