Urnele s-au închis, dar Referendumul, din păcate, nu poate fi validat din lipsă de cvorum. Ar fi fost validat dacă participau la vot 30% din cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale permanente, iar 25% dintre aceștia ar fi răspuns „DA” la întrebare.
Din datele prezentate la ora închiderii urnelor, din totalul 18.278.496 de alegători înscrişi pe listele permanente, sâmbătă și duminică, 6 – 7 octombrie, au participat 3.731.704 milioane de cetățeni cu drept de vot, reprezentând 20,41%. Acest rezultat este un eșec al tuturor.
S-a creat impresia că familia formată dintr-un bărbat și o femeie este o temă care interesează doar pe cei care sunt pupători de moaște și care nu sunt interesați de adevăratele probleme ale țării. Nimic mai FALS. La acest Referendum a ieșit la iveală o lipsă de conștiință democratică, mecanismul de propagandă reușind să slăbească încrederea într-un vot democratic. Nu am învățat nimic din istorie…
Un tâvălug de dezinformare s-a năpustit asupra României, timp de două săptămâni, în mass-media și spațiul online. Facebook-ul a blocat și a închis sute de pagini care susțineau referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie.
Eșecul, din punctul meu de vedere, aparține mai multora, dar în special bisericilor, indiferent de orientarea religioasă, care au avut o implicare minoră. Se știe că oamenii sunt suspicioși în ceea ce privește modul în care sunt scoase legile de către Parlament, iar preoții nu au știut să explice întrebarea care este strict Constituțională.
Președintele, are și el o parte de vină. Când s-a vorbit pentru prima dată despre acest referendum, Iohannis i-a jignit pe cei 3,2 milioane de cetățeni, numindu-i „fanatici religioși”. În data de 6 octombrie, pentru prima data de la Revoluție, un președinte al României nu a vrut să spună nimic la deschiderea urnelor.
Având în vedere faptul că a fost o inițiativă a 3,2 milioane de cetățeni, avea datoria să iasă și să explice ce înseamnă întrebarea și de ce a fost pusă în acel mod. Președintele a venit intenționat în ultimul moment la secția de votare, la orele 19.35, pentru ca să nu dea un semnal cetățenilor să meargă la vot. În orice țară din lume, președintele votează printre primi și îndeamnă cetățenii să iasă la vot și să pună stampila potrivit conștiinței lor, pentru a da un semn de respectare a unei instituții democratice denumita „VOT”.
O altă vină pentru propagarea dezinformărilor o au televiziunile. Unele au dezinformat pe față, aruncând în spațul public tot felul de scenarii fanteziste, care, odată pornite pe toate canalele, au creat false probleme. Altele nu au fost în stare să transmită corect mesajul și să realizeze o dezbatere adevărată, pentru că nu au fost chemați sociologi din domeniul familiei, care ar fi făcut credibile opiniile exprimate în fața camerelor de luat vederi.
La rândul lui, USR-ul este partidul care a avut atitudine de dezinformare agresivă, folosind câteva șabloane care au avut priză la electoratul anti-PSD, cu toate că acest Referendum nu a fost o inițiativă a lui Dragnea și PSD.
Felicitări celor care si-au exercitat dreptul democratic de a merge la urne, indiferent cum au ales să voteze!
După acest vot, vor fi oameni din comunitatea LGBT care vor solicita schimbarea Codului Civil, chiar dacă sunt o minoritate.
După acest vot, vor fi oameni care vor solicita dreptul la o educație sexuală în grădinițe și școli. Acest lucru s-a întâmplat deja în mai multe tări din Europa.
În viitor nu prea îndepărtat, vor fi oameni care se vor lămuri că au fost înșelați pentru a nu se prezenta la vot. Sper să nu se trezească prea târziu…
Important este ca toate schimbările referitoare la familie, care ar avea o influență și asupra unor ființe lipsite de apărare – copiii și nepoții noștri – să se hotărască la vot și nu în stradă. Deciziile trebuie să fie participative și reprezentative, pentru că democrație înseamnă participare și reprezentativitate.
P.S. Există semne de întrebare referitor la listele electorale permanente care nu au mai fost actualizate de mult timp, cu toate că în 2011 a avut loc un recensământ. Despre adresele din București unde se află înscriși pe listele permanente 5.000 sau 3.000 de persoane la o sinură adresă, nu mai vorbește nimeni și nici nu s-a autossizat nimeni pentru a ancheta modul în care au fost luate în spațiu aceste persoane din Republica Moldova. Poate autoritățile competente se vor apleca și peste aceste aspecte…