Fara sare nu am putea trai , muschii nu ar mai functiona adecvat iar inima ar inceta sa mai bata. Si totusi …..
Împotriva oricărei logici și rațiuni, împotriva științei și a evidenței statisticilor medicale, suntem cu toții obligați să ne iodăm zi de zi, chiar și dacă orgainsmul nostru nu are nevoie de un surplus de iod. Consecințele negative nu au întârziat să apară.
Datorita procesarii si iodarii artificiale a sarii, aceasta a devenit responsabila de suprasolicitarea rinichilor, mai ales în cazul bebelusilor, de probleme cardiovasculare, de hipertiroidie si multe alte afectiuni.
De ce trebuie sa îmbogatim sarea cu iod sintetic, cand sarea naturala, cea de mare în special, are deja cantitatea optima de iod de care are nevoie organismul? Iodarea obligatorie a sarii concomitent cu interzicerea comercializarii sarii neiodate pentru alimentatie este un abuz si un pericol pentru sanatate, de care putini dintre romani sunt realmente constienti.
Sarea iodata este sare rafinata, saracita de toate oligoelementele benefice organismului, dar îmbogatita, prin procedee chimice, cu iod. Sarea îmbogatita cu iod a aparut ca o solutie la cazurile tot mai frecvente de boli cauzate de lipsa iodului, adica afectiuni ale glandei tiroide. Desi consumul de sare iodata pentru o „sanatate de fier” este mediatizat si încurajat, studiile arata ca efectele sunt exact opuse, datorita unei cantitati prea mari de iod sintetic ce suprasolicita glanda tiroida si întreg organismul, potrivit bzisanatate.ro.
Sarea procesata este îmbogatita cu iodat de potasiu sau iodat de magneziu, substante care favorizeaza cresterea afectiunilor tiroidiene. In plus, pe langa iod, sarea procesata, adica alba, fina si foarte aratoasa, contine si un antiaglomerant – E536 (ferocianura de potasiu) sau E535 (ferocianura de sodiu) – care au ca efect cresterea incidentei bolilor cardiace, accelerarea proceselor de ateroscleroza si toxicitate crescuta.
Cand sarea se pune in mancarea care fierbe, ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt care cauzeaza reducerea aportului de oxigen in sange, dificultati de respiratie, dureri de cap si ameteli. Acest E536, care este interzis în alte tari (de exemplu in Anglia) duce la consecinte dramatice prin introducerea lui în compozitia sarii de bucatarie: cresterea incidentei cardiopatiei ischemice, accelerarea proceselor de degenerative ale aterosclerozei etc.
Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, pateurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. – astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusei, datorate hiper- sau hiportiroidiei. Administrarea iodului la gravide poate produce dereglari ale functionarii glandei tiroide la fetusi.
3 tipuri de sare pe care ar trebui sa le ai in casa
Sarea de mare
Ca și sarea de mină fină, aceasta conține foarte puține minerale, fiind intens procesată pentru a fi albită și curățată de impurități.
Este considerată mai gustoasă decât sarea de mină, mai ales dacă folosești sortimentele cu granule mai mari. Cu cât este mai neagră, cu atât are mai multe minerale.
Sarea de Himalaya
Este considerată, poate, cea mai sănătoasă și mai bogată sare din lume, și se extrage din Pakistan, din mina Khewra, a doua mină ca mărime din lume. Procentul ridicat de fier din această sare îi dă nuanța roz apreciată de multă lume. Ea mai conține mici procente de calciu, potasiu și magneziu, oferind astfel organismului mai multe minerale și elemente nutritive.
Ca și în cazul sării de mină grunjoasă, este recomandat să cumperi sare de Himalaya cu o granulație mai mare, dar să te ferești de sarea cu o nuanță prea puternică de roz, pentru că este posibil să fie colorată în mod artificial.
Sarea grunjoasă
Este mult mai indicată pentru consum, chiar dacă nu are un aspect plăcut. Ea se numără printre cele mai sănătoase tipuri de sare. Are un gust deosebit și păstrează mare parte din mineralele pe care le conține în mod natural.
Poți cumpăra o râșniță pentru sare să o macini mai fin pentru salate și preparatele reci. În mâncare, sarea grunjoasă se topește și dă un gust deosebit, trebuie doar să pui o cantitate mai mică decât sarea fină.