Senatorul social-democrat Tit-Liviu Brăiloiu susţine că PSD va susţine mărirea numărului de parlamentari ai diasporei numai după ce adversarii politici îşi vor face „ ordine pe listele de candidaţi”. Liviu Brăiloiu declară că partidul din care face parte a fost „singurul care a schimbat ceva în bine în diaspora”.
„PSD nu are nimic împotriva măririi numărului de parlamentari ai diasporei, dar pentru a închide poarta profitorilor pe spinarea diasporei, întâi, partidele trebuie să permită românilor din diaspora să candideze şi să acceadă în Parlament, români care să dovedească cu probe că au trăit în rândul comunităţilor noastre de emigranţi, cel puţin 10 ani de zile, că sunt oameni cu studii, că fac dovada unei condiţii morale de viaţă, că nu au un trecut penal etc”, arată senatorul Tit-Liviu Brăiloiu într-o scrisoare deschisă.
Social-democratul arată că Viorel Badea – senator şi preşedinte PNL Diaspora – precum şi deputatul liberal Mihai Voicu, „nu fac dovada apartenenţei vreunei comunităţi de peste graniţe, să dovedească că au trăit acolo ani de zile”.
Tit-Liviu Brăiloiu susţine că PSD ar fi singurul partid care „a militat constant şi a schimbat ceva în bine în diaspora”.
„PSD a propus prin Legea 1/2017, eliminarea a 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, iar prin OG 1/2017, a înfiinţat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Nici un alt partid, în afara PSD, nu a eliminat atâtea taxe consulare pentru românii din diaspora şi comunităţile istorice, astăzi, milioane de români, beneficiind, în diaspora, de servicii consulare gratuite”, mai arată senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.
Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Cătălin Drulă, acuză PSD şi UDMR de faptul că blochează dezbaterea proiectului care vizează creşterea numărului de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Proiectul USR pentru reprezentarea corectă a românilor din diaspora în Parlament a fost din nou blocat de PSD+UDMR. Încă din 2018 am depus acest proiect prin care norma de reprezentare a diasporei creşte de la 6, în prezent, la 14 parlamentari. Este o corecţie necesară atât din punct de vedere al numărului de români care trăiesc în afara graniţelor, cât şi al numărului de voturi efectiv exprimate în diaspora la alegeri”, a scris deputatul USR, pe Facebook.
El a adăugat că proiectul este ţinut “în sertar” de doi ani.